Opruimen met kinderen

Als je kinderen op jonge leeftijd al betrekt bij het opruimen, dan gaan ze dat normaal vinden en leren ze dat opruimen bij de dagelijkse taken hoort binnen een gezin.

Opruimen met kinderen in huis is meestal net zoiets als dweilen met de kraan open. Het is niet te voorkomen dat het soms een enorme bende kan zijn. Maar zeg nou eerlijk, als kinderen heerlijk aan het spelen zijn, is dat toch ontzettend mooi om te zien. Ik kon daar in ieder geval echt van genieten.

Met deze tips kun je de bende een beetje binnen de perken houden. 

1 Ruim samen op.

Zeker jonge kinderen zullen nog moeten leren hoe opruimen gaat. Door het samen te doen, kunnen ze zien hoe jij het doet en gaan ze je vaak nadoen. Hoe eerder je ermee begint des te normaler gaan ze het vinden dat opruimen erbij hoort. Vanaf een jaar of 3 kunnen kinderen al best een beetje zelf opruimen.

2 Zorg voor een duidelijke opbergplek.  

Het is fijn als er een vaste plek in huis is, waar al het speelgoed opgeruimd wordt.

Gebruik doorzichtige opbergkratten die je labelt, zodat duidelijk is wat er in de krat gaat. Bv 1 bak voor alle lego, 1 bak voor alle barbies, 1 bak voor alle auto’s. Dan weet je kind ook meteen in welke bak het betreffende speelgoed moet worden opgeruimd.

Wanneer kinderen nog niet kunnen lezen kun je er een plaatje op plakken van het speelgoed dat erin hoort te zitten.

3 Maak het opruimen leuk. 

Zet bv de muziek hard aan dan gaat het opruimen ineens een stuk sneller. Of zet een kookwekker en maak er een wedstrijdje van wie het eerste klaar is. Geef een beloning na het opruimen. Dit kan van alles zijn. Dat ze even tv mogen kijken of ga na het opruimen samen een spelletje doen. Geef vooral een compliment dat je kind goed aan het opruimen is. Een positieve benadering doet wonderen.

4 Waarschuw je kind 5 minuten voor dat het tijd is om op te ruimen

Kinderen zitten vaak nog zo in hun spel dat ze moeten wennen aan het idee dat ze moeten gaan stoppen. Ze zijn lekker aan het spelen en hebben helemaal geen zin om op te ruimen. Dus waarschuw op tijd en zeg dat ze over 5 min moeten gaan opruimen. Zeg 1 min van tevoren de 5 min zijn bijna om. Je kind zal dan meestal minder tegenstribbelen, omdat je op tijd gewaarschuwd hebt.

5 Geef kinderen een concrete en duidelijke taak.

Wanneer je tegen een kind zegt, ruim je speelgoed op, dan is niet duidelijk voor ze wat je precies van ze verwacht. Zeg bv ik wil dat je nu alle lego opruimt en alle blokjes lego in de bak van de lego doet. Er mag geen blokje lego meer op de vloer liggen. Zo is het duidelijk wat er van ze verwacht wordt.

Laat ze per soort speelgoed opruimen. Of laat ze een deel van de speelhoek opruimen.

6 Maak afspraken over opruimen

Leer ze dat wanneer ze ergens anders mee willen spelen ze eerst op moeten ruimen waar ze mee bezig waren. Daarna kunnen ze het volgende spelletje, kleurboek of speelgoed pakken.
Grotere bouwwerken van lego of playmobil, of de treinrails mogen natuurlijk blijven staan. Daar kunnen ze de volgende dag weer mee verder spelen. Alle losse onderdelen kunnen natuurlijk wel opgeruimd worden aan het einde van de dag.